‼️SAFER AYINDA
KENDİNİZİ VE AİLENİZİ KAZA VE BELALARDAN KORUMAK İÇİN SADAKA VERMEK~~~~~~
Kaza ve belalardan korunmak için; Safer ayının ilk çarşamba günü sadaka niyetiyle bir miktar para vermek efdâldir.
Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır.” (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)
NOT: Bu uygulama ayet, hadis değildir. Ama kaza-bela-hastalıktan korunmada sadaka dinimizde tavsiye edilmiştir. Seyyid Abdülhakîm bin Mustafâ Arvâsî (rahmetullahi aleyh) buyurmuştur ki: “Sadaka; belâları önler, ömrü uzatır, bedene sıhhat verir, malı arttırır” Sadakanız; İlim meclisine veya ihtiyaç sahibi bir fakire verilebilir.
Ayrıca Son Çarşamba günü veya gecesi bir Fatiha ve on bir İhlas suresiyle iki rekat kılmalı ve namazdan sonra en az on bir defa istiğfar ve salat-ı münciye okumalıdır.
İslâm inancında aylar ve günlerin bazılarına uğursuzluk isnadı, kat’iyyen caiz değildir. Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat akîdesinde böyle şeyler yoktur. Sadece bazı aylar, günler ve geceler eşref (daha şerefli, daha aziz, daha muhterem)dir. Bu itibarla Safer ayına da “Saferu’l-hayr” ismi verilmiştir.
Bu ayın son Çarşamba gecesi veya gündüzü, âfât-ı semâviye ve araziyeden mahfuz kalmak (korunmuş olmak) için, iki rek’at namaz kılınır. Her rek’atte 1 Fatiha, 11 İhlâs-ı şerif okunur. Namazdan sonra; 11 istiğfar ile elleri kaldırıp 11 Salât-ı Münciye (Salâten Tüncînâ) okunur ve dua edilir.
Evliyanın büyüklerinden Ferîdüddîn Şekergenç (k.s.) hazretleri Hâce Muînüddîn’den (k.s.) naklediyor, diyor ki:
“Her sene gökten yere 320 bin belâ iner (kazâ-kader anlamında). Bunların hepsi de Safer ayının Son Çarşamba’sında vâki olur”.
O bakımdan senenin en zor geçen günü o gün olur. İşte yukarıda tarif olunan Son Çarşamba Günü Namazını kılanlar, bu belâlardan mahfuz olurlar.
—
Safer ayının İlk Çarşamba gecesi gece yarısından sonra, yeryüzüne nazil olacak belâlardan -biiznillâhi Teâlâ korunmak için, imsaktan önce Sadaka konulur. “Ya Rabbi bu sadaka ile bu ayda ve bu gece de indireceğin her türlü bela ve musibetten kendi ve benimle beraber olan herkesi ve bana verdiğin her nimeti senden satın alıyorum, bana sat Allahım! Ve bu ticaretimi bereketli, kazançlı ve bol kârlı eyle” diyerek elindeki sadaka ile dua eder, sabah o sadakayı bir ihtiyaç sahibine verir (veya Son çarşamba günü bir ihtiyaç sahibine verir).
—
Ayrıca bilgi; “Gece Hastalık Yağar”
SORU: Gece hastalık yağdığı için yiyecek ve içecekleri kapatmak gerektiği doğru mudur?
CEVAP
Evet, doğrudur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Gece açık kapları örtün, su kırbalarını bağlayın! Çünkü yılda bir gece veba iner ve bu hastalık, kapanmayan kabın ve bağlanmayan kırbanın içine düşer.) [Müslim]
Gökten zehir yağdığı da bildirilmiştir. Onun için evde açık olan kap kacak her şeyi kapatmak sünnettir. Gece açık kapları örtmekle ilgili hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:
(Gece yatarken, su kaplarının ağzını bağla, yemek kaplarının üstünü ört, yanan kandili [veya mumu] söndür! Eğer kapayacak bir şey yoksa, Besmele çekerek bir çubuğu üstüne koy!) [Müslim]
(Gece kapları kapayın, boş kapları da kapatın veya ters çevirin!) [Buhari]
SAFER AYINDA SADAKA
- Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır.” (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)
*SAFER AYI
(Bu Ayda çok sadaka vermelidir) diyor, mübarek Safer konuşmasında….
Ayrıca; “buyuruyor. Safer ayının son çarşambasında hayır yapmak, oruç tutmak çok efdaldir. Gönenli mehmed efendi haz.den… - Sadaka Rabbimizin rızasını celbeder. Rıza demek memnun olma, kabul etme ve günahların affına vesile olmadır. İlk önce en yakınlarımızdan başlayarak sadece bu aya mahsusen değil, her gün ufak miktarda da olsa sadaka vermeye kendimizi alıştıralım. Hatta evimizde sadaka kutumuz olsa bize hatırlatması yönüyle fayfalı olur (esat coşan hoca bir konuşmasında evde sadaka kutusu yapıp her sabah erkenden bir miktar koyun diyor).
- …..Diğer bir hadîs-i şerîfinde ise şöyle buyuruyor: “Bu ay, sadaka veren ve duâ eden mü’min için kazançlıdır.”
Rivayete göre belalar, musibetler bu ayda birinci kat semâ’a kadar inermiş lakin bu veya başka bir sebeple Safer ayını ya da herhangi bir ayı uğursuz saymak elîm bir hatadır……..
Safer ayında bol bol sadaka vermek, infak etmek çok mühim olduğu gibi birinci kat semâ’a inen belâ ve musibetlerden dolayı bazı hususlara dikkat edilmesi de elzemdir. Bu ayda özellikle geceleyin hiçbir yiyecek ve içeceğin üstü açık bırakılmaz.
Sadaka ise hemen Safer ayının başlangıcında çıkarılabileceği gibi ay tamam olduğunda da verilebilir. Bu sebeple sadakanın, unutmamak için bir yere asılmasında, kapı üstüne koyulmasında da bir beis yoktur.sufiworld.com
Ayrıca bilgi; “Gece Hastalık Yağar”
SORU: Gece hastalık yağdığı için yiyecek ve içecekleri kapatmak gerektiği doğru mudur?
CEVAP
Evet, doğrudur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Gece açık kapları örtün, su kırbalarını bağlayın! Çünkü yılda bir gece veba iner ve bu hastalık, kapanmayan kabın ve bağlanmayan kırbanın içine düşer.) [Müslim]
Gökten zehir yağdığı da bildirilmiştir. Onun için evde açık olan kap kacak her şeyi kapatmak sünnettir. Gece açık kapları örtmekle ilgili hadis-i şeriflerden birkaçı şöyledir:
(Gece yatarken, su kaplarının ağzını bağla, yemek kaplarının üstünü ört, yanan kandili [veya mumu] söndür! Eğer kapayacak bir şey yoksa, Besmele çekerek bir çubuğu üstüne koy!) [Müslim]
(Gece kapları kapayın, boş kapları da kapatın veya ters çevirin!) [Buhari]
SAFER AYI
(Bu Ayda çok sadaka vermelidir)
.DUA ederken “Y a Rabbi Sana teslimim. varım yoğum, neyim varsa Senindir. Ağız tadı ile yaşat.Safer ayı hürmetine azımızı çok et.Peygamber Efendimizin (s.a.v) hürmetine hepimize iyilik ver. Bana verdiğin emanetleri koru. Safer ayının kerametlerine erdir , Ya Rabbi” diye Rabbine içini dökmelidir. SAFER Ayı Duası (GİRİŞİ VE 15.Gün)Okunuşu: Allahümme ferricna bi-duhuli’s-bi (safer 15 inden sonra bi-huruci’s safer )vahtimlena bi’l-hayri ve’z-zafer. Manası:Allahım bizi saferin çıkışıyla ferahlat ,genişlet.Bize bu ayı hayırla ve zaferle tamamlat.
Peygamber Efendimiz(s.a.v) “Her Ayın başında, ortasında ve sonunda oruç tutan bütün ayı oruçlu geçirmiş gibidir” “buyuruyor. Safer ayının son çarşambasında hayır yapmak oruç tutmak çok efdaldir. o Günün 4 rekatlık bir namazı vardır.safer ayının son çarşambası bu salat-ü selamı okuyup ” Ya Rabbi Sen bilirsin dedin mi Rabbin gaipten nimet gönderir.(namazın ve son çarşambasıyla ilgili ibadet hakkında daha sonraki günlerde paylaşım yapılacaktır bilgilerinize)
(Mahtelefelmelevan)ALAHÜMME SALLİ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN MAHTELEFELMELEVAN VE TEAKABELASRAN VE KERRARAL CEDİDAN VESTAKBELELFERKADAN VE BELLİĞ RUHAHU VE ERVAHA EHLİ BEYTİHİ MİNETTEHIYYETE VESSELAM. “
GönenliMehmetEfendiHz.(Evrad ve Tesbihat
Safer ayında olduğumuz için sadaka vermek yönüyle bu konuyu onunla da bağlantılamaya çalışalım. Cahiliye döneminde uğursuz ay olarak kabul edilen ay için Peygamber efendimiz s.a.v bu vasıflandırmayı reddetmiştir. Allah’ın (c.c) bazı şeyleri yapmayı haram kıldığı aylar vardır fakat uğursuz kavramı Rabbimizin yarattığı hiç bir şeyde yoktur.
Safer kelimesi lügat anlamıyla boş demektir. Dilimizde kullandığımız sıfır kelimesinin kökü de buradan gelmektedir. Yani Safer ayı sıfırlanmaktır. Belki de bunun için bol bol sadaka dağıtılmasını bu ayda daha da artırmanın gerektiğini söylerler. Zira, inanarak verilen her sadaka daha kişinin avucuna konmadan Rabbimizin katına hayırlı bir amel olarak çıkar. Hz. Aişe annemizin davranışı veriliş tarzı olarak da güzel bir örnektir.
Hz. Aişe annemiz vereceği sadakaya koku sürermiş.
Merak edip sormuşlar:
Ya Aişe, neden verdiğin sadakayı kokuluyorsun?
Cevabı şöyle olmuş;
Verilen sadaka verileceği kişiden önce ALLAH’ın ( c.c. ) huzuruna çıkarmış. Bende onu kokularım ki ALLAH’ın (c.c.) huzuruna çıktığında mis gibi koksun !
Sadaka Rabbimizin rızasını celbeder. Rıza demek memnun olma, kabul etme ve günahların affına vesile olmadır. İlk önce en yakınlarımızdan başlayarak sadece bu aya mahsusen değil, her gün ufak miktarda da olsa sadaka vermeye kendimizi alıştıralım. Hatta evimizde sadaka kutumuz olsa bize hatırlatması yönüyle fayfalı olur.
Bu ay bol bol sadaka verilmelidir…
