ORUC
- https://mektebun.wordpress.com/2021/03/24/saban-i-serifte-iftardan-once-salavat-okumak/
- Başında 1 gün
- Ortada 1 gün
- Sonda 1 gün
- İlk perşembe
- Son perşembe (adet üzere oruc tutmayanlar Ramazana birkaç gün kala oruç tutamaz-son perşembe son bir iki güne denk gelirse tutmamalı)
- Son pazartesi (adet üzere oruc tutmayanlar Ramazana birkaç gün kala oruç tutamaz-son pazartesi son bir iki güne denk gelirse tutmamalı)
- Şaban ayı 13., 14., 15.günler
- Berat gecesi ibadet edin,gündüzündede(takipeden kandil günü)oruç tutun.
- Şaban ayı 14.-15.günü mutlaka oruçlu olmaya çalışalım.
- (Şabanda üç gün oruç tutana, Hak teala, Cennette bir yer hazırlar.) [Ey Oğul İlmihali]
- Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:
(Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, alemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.) [Nesai]
Aişe validemiz buyuruyor ki:
(Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi.) [Buhari]
ŞABAN AYINDA TUTULAN ORUÇLAR HAKKINDA
Peygamber Efendimiz’in (asm) en sevdiği oruçlar arasında Şaban ayında tutulan oruçlar vardı Aişe ’den (ra) rivayetle:
Kendisine şöyle sordum:
Görüyorum ki Şaban ayında daha çok oruç tutuyorsun.
Bana şöyle buyurdu:
Ya Aişe! Bu ay öyle bir aydır ki: ölüm meleğine, gelecek sene içinde ölecek kimselerin isimleri bu ayda yazılıp verilir. İstiyorum ki; İsmim ölüm meleğine verilecek ise ancak oruçlu olduğum halde verilsin.
(Buhari)
Hz. Aişe’nin (ra) şöyle dediği rivayet edilmiştir:
“Resûlullah’a en sevimli ay Şaban (yani) onda oruç tut¬maktı. Sonra onu Ramazan-ı Şerif’e ulaştırırdı.” (Nesâî, Ahmed b. Hanbel, Beyhakî, Ebu Davud)
Şaban ayında ameller alemlerin Rabbine yükselir
Üsame (ra) dedi ki:
Peygamber’e (asm) “Yâ Resûlallah! Ben senin hiç bir ayda Şaban’daki tuttuğun kadar oruç tuttuğunu görmedim?” dedim.
Resulullah:
“Bu ay Receple Ramazan arasında insanların kendisinden gafil ol¬dukları bir aydır. Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine yükseltilir. Ben amelimin oruçlu iken Rabbime arz edilmesini isterim.” buyurdu. (Nesai, Ahmed bin Hanbel)
Peygamber Efendimiz (asm) Şaban ayını tam olarak tutup Ramazan’a ulaştırırdı
Ümmü Seleme’den (ra) yapılan rivayete göre:
“Resulullah Efendimiz (ra) yılın hiçbir ayını tam olarak oruç tutmazdı; ancak Şaban ayını tam olarak tutar ve onu Ramazan’a ulaştırıp (bağlardı).” (Ahmed bin Hanbel, Ebû Dâvud, Nesâi, Buhari, Müslim, Tirmizî)
Şaban ayının orucu Ramazan’dan sonra en üstün oruçtur
Enes’in (ra) yaptığı rivayete göre: Resulullah Efendimiz’den (asm) soruldu: “Ramazan’dan sonra en üstün oruç hangisidir ?” Cevap verdi: “Ramazan’a ta’zim olsun diye Şaban ayının orucu.” (Tirmizi
Şaban ayında oruç tutan kimseye Cenab-ı Hak cehennemi haram kılar
“Kim Şaban’dan bir gün oruç tutarsa, Allahü Teala onun cesedini cehenneme haram kılar. Cennetlerde Yusuf’a (as) komşu olur. Allah ona Hz. Eyyüb ve Hz. Davud’un sevaplarını verir.” (Nüzhetül Mecalis
Şaban ayının 13,14 ve 15. günleri oruç tutmak çok faziletlidir
“Şaban’ın 13. gününün orucu 3000 sene oruç gibidir. 14. gününün orucu 3000 sene oruç gibidir. 15. gün ise, 13000 seneye denktir.” (Suyuti)
Şabanın ilk perşembesini oruçla geçireni Allahü Teala rahmeti ile cennete girdirir.
“Şaban’ın ilk perşembesini oruçla geçireni, rahmeti ile cennete girdirmek, Allahü Teala üzerine bir hak olur.” (Nüzhetül Mecalis)
Şaban ayının tamamı oruçlu geçirilirse Allah ölümün zorluklarını kolay eder, kabrin karanlığı ile Münker-Nekir meleklerinin şiddetini giderir, kıyamet günü günahları örter
“Eğer Şaban ayını tamamını oruçlu geçirirse, Allah ölümün zorluklarını ona kolay eder, kabrin karanlığı ile Münker-Nekir meleklerinin şiddetini kendisinden giderir ve kıyamet günü onun günahlarını örter.” (Nüzhetül Mecalis)
Cenab-ı Hak Şaban ayında oruç tutan kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar
“Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!” (İbn Mace)
“Ramazan ayının orucu için, Şaban orucu ile bedenlerinizi temizleyin. Herhangi bir kul, Şaban ayında üç gün oruç tutsa, iftarından önce de bana defalarca salavat okusa, mutlaka Allahü Teala onun geçmiş günahlarını bağışlar. Hz. Cibril bana bildirdi ki; şüphesiz Allahü Teala bu ayda 300 rahmet kapısını açar.” (Nüzhetül Mecalis)
____________________________________
Bu günler 2015 yılı Berat Kandili içindir. Yani Kandil günü ve ondan bir önceki gün yani 2 gün oruç tutmak çok iyi olur.
2016 yılı için
Berat Kandili Gecesi 21-22 mayısa bağlayan gece(cumartesiyi pazara bağlayan gece)-o gece ertesi gün (kandil günü/pazar) için oruca niyetlenelim. Pazar olan Kandil gününden bir önceki günü de(cumartesi) tutmak çok iyi olur.
“Şaban Ayı-Oruç” için bir yanıt