(Hepsi) Bu gece Rebiulahir ayına giriyoruz. Yarın Rebiulahir Ayı’nın ilk günüdür. Bu gece önce her hicri ayda rutin olarak yaptıklarımızı tekrarlıyoruz. Ay içinde diğer yapılacaklar için takip edebilirsiniz. Allah cümlemize hayırlı, mübarek, feyizli kılsın inşallah.
HER HİCRÎ AY BAŞINDA RUTİN OLARAK “MUTLAKA YAP” LİSTESİ ve HER HİCRÎ AY BAŞINDA “MUTLAKA YAP” RUTİN LİSTEYE EK OLARAK YAPILACAKLAR. (VAKTİ OLUP, FAZLADAN SEVAP İSTEYENLERE-HİÇ OLMAZSA ARADA SIRADA)
▪️▪️▪️
(DİĞER GÜN METİNLERİ)
▪️▪️▪️
HER HİCRÎ AY BAŞINDA İLK PAZAR, İLK ÇARŞAMBA, İLK PERŞEMBE, İLK CUMA, İLK CUMARTESİ, SON ÇARŞAMBA, SON GÜN NE YAPALIM?
Rebîulâhir ayında kılınacak bir namaz
3. Gece Namazı:
4 rekat kılınır. Her rekatta Fatiha Suresinden sonra herhangi bir sure okunur.
Namazın ardından 40 defa “Yâ Allâhu Yâ Bedîu”. Yani manası; “Ey Allah! Ey Eşsiz Yaratan! Diye zikredilir. (Muhammed ibnü Hatîriddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:53; Ahmed eş-Şinâvî, Zamâirü’s-serâiri’l-İlâhiyye, 1/133)
MÜHİM HATIRLATMA: İslamiyet’te gün akşam ezanı ile biter, gece başlar. Yatsı namazından sonra, kılınacak nafile namaza “gece namazı” denir. (Gece kılınan nafile namazlarda 2 rekatta bir, Gündüz kılınan nafile namazlarda 4 rekatta bir selam vermek daha faziletlidir) Niyeti şöyle yapabilirsiniz: ( Niyet ettim YARABBİ senin Riza-ı Şerifin için, REBİULAHİR ayının üçüncü gecesi namazını kılmaya ) demeniz yeterlidir.
—
Rebîulâhir Ayı’nın 15’inci gün Kılınacak Namazı Unutmayın!
On Beşinci Gün Namazı:
Bu günde kuşluk namazından sonra yedi selamla on dört rekat namaz kılınır.
Her rekatta Fatiha’dan sonra 7 kere ‘Alak Sûresi (İkra Bismi Rabbikellezi)okunur. Namazın ardından ise altmış kere: “Ya melîku temellekte bil melekûti, vel melekûti fî melekûtike ya melîku.” “Ey yüce mülk sahibi! Sen bütün maddi-manevi alemleri sahiplendin. Mânevî âlemler Senin yüce âlemin içerisinde gizlenmiştir. Ey yüce padişah!” diye zikreder.”
Her kim bu namazı ömründe bir kere bile kılsa onun için özel bir mânevî hal hâsıl olur (mânâ âleminden hissedar olur) ve kendisine yetmiş bin yıllık ibadet sevabı yazılır. (Muhammed ibni Hatirüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:53)
Kuşluk namazının vakti: Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.
Not;Alak Suresini bilmeyenler bildiği bir sure veya ihlas suresi veya kevser suresiyle kılabilirler.
alıntı
Rebîulâhir’in Manası: Son Bahar
Müslümanlar bazı ibadetlerini HİCRİ AYLARa göre yaptıklarından dolayı bu ayları takip etmek ve bunları yaşamımıza geçirmek önemlidir.
Her Hicri ayda ortak:
- Pazartesi ve Perşembe orucu
- “Ey Allah’ın Resulu (sallalahu aleyhi vesellem) siz Pazartesi Perşembe günleri oruc tutuyorsunuz bunun hikmeti nedir?” diye sorulduğunda şu açıklamada bulundu: “Allah Pazartesi Perşembe günleri birbirleriyle küs olanlar hariç bütün müslümanların günahlarını örter, affeder. Amelleri arz eden meleklere küs olan bu iki kişi barışıncaya kadar onları bırak diye emreder. (ibni mace)
- Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem pazartesi ve perşembe günleri orucuna özen gösterirdi. (tirmizi)
- Hicri takvimin 13 14 ve 15. günlerini oruçlu geçirmek. (Eyyam-ı Biyz)(Beyaz Günler)
- Peygamber Efendimiz (sallalahu aleyhi vesellem) seferde bile terk etmezdi (Tac)
- Hazreti Ali (k.v.)’den: “Bir öğle vakti Resullullah (sallallahu aleyhi vesellem)’i evinde ziyaret ettim kendilerine selam verdim selamımam cevaptan sonra buyurdu: “Ya Ali Cibril’in sana selamı vardır.” Ben de :”Aleyke ve aleyhis-selam ya Rasulallah (sallallahu aleyhi vesellem).” dedim. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) bana yaklaş dedi. Bende yaklaştım buyurdular ki: “İşte cibril senin için diyor ki:” her aydan 3 gün oruç tutsun.1. gün için : 10.000 sene2. gün için : 30.000 sene3. gün için : 100.000 sene
oruç tutmuşcasına sevap yazılacaktır.” Ben:”Ya Resulallah (sallallahu aleyhi vesellem) bu üç gün orucu tutarsam bunun sevabı yanlız bana mı ait? Bütün insanlar bu orucu tutarlarsa onlara bu sevaplar verilmeyecek mi?” dedim. Resulallah (sallallahu aleyhi vesellem):”Ya Ali Allahü teala bu sevapları sana ve senin gibi bu orucları tutanlara verecektir.” buyurdular. Ben:”Ya resulallah (sallallahu aleyhi vesellem) bu oruçlar ne zaman hangi günlerde tutulacaktır?” dedim. Buyurdular ki:”Bu günler arabi ayların 13 14 15. günleridir. Bu üç güne Eyyam-i Biyz derler.” dedi.
- Eyyam-ı Biyz denmesiinin sebebi: hadis-i Şerifi Hazreti Ali (k.v.)’den rivayet eden Anter (r.a.):”Ali’den sordum:”Eyyam-ı Biyz ne demektir?” Hazreti Ali (k.v) şöyle cevap verdiler:”Hazreti Adem (aleyhisselam) yeryüzüne indiğinde güneşin hararetinden teni siyahlanmıştı. Cibril (aleyhisselam): Ey Adem (aleyhisselam) teninin beyaz olmasını arzu eder misin?”. dedi. Adem (aleyhisselam) Evet dedi. Cibril (alyhisselam):”öyleyse ayın 13 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” dedi. Adem (aleyhisselam)13. günü oruç tuttu; teninin 3te 1i beyazlandı.
-
- 14. günü oruç tuttu; teninin 3te biri daha beyazlandı.
- 15. günü de oruç tutunca O’nun bütün vücudu bembeyaz oldu
-
İşte Eyyam-ı Biyz denmesinin sebebi budur.” (Hazreti Seyyid Abdülkadir Geylani k.s.)
- Bu ayda da normal ibadetlere devam eder.
- Nafile ibadetlere ağırlık verir.
- Farzlara daha ciddi eğil.
- Namazları vaktinde kıl.
- Kaza namazı olanlar kılmaya çalışsınlar.
- Geceleri teheccüd kılmaya gayret göstersinler.
- Cuma geceleri tesbih namazı kılmaya çalışalım.
- Rivayet edildi ki bu ayda: Sübhânallâhi mil’el mizân ve müntehe’l-ilmi ve meblega’r-rizâ ve zinete’l-arş.
Manası: Allah’ı
mizanın dolusunca
ilminin sonsuzluğunca
Rızasına ulaşıncaya kadar
Arşın ağırlığınca Tesbih ederim
Fazileti:
- Hayırlı mutlu sağlıklı uzun ömür
- Kabir azabından kurtulmak
- Sırat köprüsünden geçmek
- Cennet’e vasıl olmak
- Düşmana galip gelmek
- Kötü ölümden imanla korunmak