KADİR GECESİ Hakkında
İki cihan fahri, âlemlere rahmet olan sevgili peygamberimiz Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi vesellem efendimiz ebu Hureyre radıyallahu anhudan rivayet olunan hadisi şeriflerinde:
مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِه۪
“her kim leyle-i kadir (kadir gecesini) Allahu Teâlâ’nın vereceği ecri masubatına inanarak ihya eder ise o kimsenin geçmiş günahları affolunur”deyi buyuruyor. Sahihi Buhari c.1.s.22/38 (Beyrut). Sahihi Müslim c.1.s.523/760 (Beyrut). İmamı Ahmed ibni Hanbel, Müsned c.2.s.241/7278-c.2. (Mısır). Sahihi ibni Hazime c.3.s.195/1894 (Beyrut). Tirmizi, Sünen c.3.s.67/683 (Beyrut).
*KUR’AN bu gecede inmeye başlamıştır.
*Bu gecede ibadet, içinde Kadir Gecesi bulunmayan 1000 ayda yapılan ibadetten üstündür.
*Gelecek seneye kadar olacak her hadise (Allahın ezeli kaza ve takdiri) meleklere bu gece bildirilir.
*Bu gece yeryüzüne çok sayıda melek iner.
*Bu gece tan yeri ağarana kadar esenliktir. Her kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler.
Ramazan ayının 27. gecesi “Kadir Gecesi”dir. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim Peygamberimize Ramazan ayı içinde Kadir Gecesi’nde inmeye başlamış, Hz. Muhammed (s.a.s.)’e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslâm güneşi bu gecede doğmuştur.
———————=================—————–
*Cuma gecesi, haftalık günahlara kefarettir.
*Beraat gecesi, yıllık günahlara kefarettir.
*Kadir Gecesi, ömürlük günahlara kefarettir
KADİR GECESİNİ NASIL İHYA EDELİM
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bu hususta ulema bir takım yapılması kolay sevabı büyük ameller tavsiye etmişlerdir. Bazıları şunlardır:
1- Ayete’l-kürsi okumak. Çünkü Kur’an ayetlerinin en faziletlisi olduğuna dair hadis-i şerif mevcuttur.
2- Amene’r-Rasulü’yü okumak. Çünkü gece Amene’r-Rasulü okuyana bunun, o gece ibadet olarak yeteceğine dair hadis-i şerif mevcuttur.
3- Zilzal suresini okumak. Çünkü Zilzal suresinin Kur’anın yarısına denk olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir.
4- Kafirun suresini okumak. Çünkü Kafirun suresinin Kur’anın dörtte birine denk olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir.
5- İhlas suresini okumak. Çünkü İhlas suresinin Kur’anın üçte birine denk olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir.
6- Yasin suresini okumak. Çünkü Yasin suresinin Kur’anın kalbi olduğu ve ne için okunursa onun için olacağı hadis-i şerifte bildirilmiştir.
7- Estağfirullah, Sübhanallah, Elhamdü lillah, la ilahe illallah ve benzeri zikirlerle meşgul olmak. Faziletleri saymakla bitmez.
8- Efendimiz sallallahu aleyhi ve selleme bol bol salavat getirmek. Faziletleri ma’lumdur.
9- Kendisine, yaşayan ve ölmüş olan akrabalarına ve yakınlarına duada bulunmak.
10- Ümmet-i Muhammed’in sallallahu aleyhi ve sellem salah-ı hale erişebilmesi, sıkıntılı durumlarından ve zulümlerden kurtulması için dua etmek.
11- Az-çok demeden gücü nisbetinde sadaka verip fakirleri sevindirmek.
12- Kendini günahlardan korumak.
13- Yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmak gecenin ihyası için yeterlidir. “Kim yatsıyı cemaatle kılarsa gecenin yarısını, sabahı cemaatle kilan diğer yarısını ihya etmiştir.” (bu erkekler içindir. Hanımlar tam namaz vaktinde evlerinin en kuytu köşelerinde bu namazları kıldıklarında aynı fazilete erişirler)
14- Yatsı namazının son sünnetini 4 rekat olarak kılmanın Kadir gecesini ihya sevabı olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir. (ikindinin sünneti gibi kılınır.)
15- “Her kim akşam ve yatsı namazlarını cemaatle kılarsa Kadir gecesinden büyük bir pay almıştır.” Hadis-i şerifiyle amel etmek.
16- Şu duayı 3 kere okumak. Çünkü bu duayı 3 kere okuyan Kadir gecesini ihya sevabı alır.
لَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ الْحَلٖيمُ الْكَرٖيمُ * سُبْحَانَ اللّٰهِ رَبِّ السَّمٰوَاتِ السَّبْعِ وَ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظٖيمِ
“Lâ ilâhe illallâhü’l-Halîmü’l-Kerîm. Sübhanellâhi Rabbi’s-semâvâti’s-seb’i ve Rabbi’l-arşi’l-azîm.” Manası; “Halim ve Kerim olan ALLAH’tan başka hiçbir ilah yoktur. Yedi kat göklerin ve büyük arşın Rabbi olan ALLAH’ı tesbih ederim.”
17- Kadir gecesi duasını bol bol okumak.
اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنَّا
Okunuşu: “Allahümme inneke afüvvün tuhibbül-afve fa’fü anni.”
Manası: Ey ALLAH’ım! Şüphesiz sen affedicisin, affetmeyi seversin. Bizim günahlarımızı da affet.
(Kaynak: Hâşiyetü’s-Savi alâ tefsiri’l-Celaleyn (Kadir suresi tefsiri))
18- Kim Kadir gecesinde 2 rekât namaz kılıp her rekâtında Fatiha’dan sonra (zamm-ı sûre olarak) 7 kere İhlâs sûresini okur, selam verip namazı bitirince de 70 kere “Estağfirullahe ve etubu ileyh” (ALLAH’a istiğfar ediyor ve O’na tevbe ediyorum) derse, kendisinin, anne ve babasının günahları affedilir. Cennete melekler onun için ağaç diker, köşkler hazırlar, ırmaklar akıtır. O kimse bunları görmeden ölmez. (Hazinetul Esrar)
19- Kadir gecesi Kur’an’dan bir ayet okuyan diğer günlerde Kur’an’ı hatmetmiş gibi sevap kazanır. (Mişkatul Envar)
20- Kim Kadir gecesini bir koyun sağımı kadar (takriben 15 – 20 dakika) ihya etse bütün ömrünü oruçlu geçirmiş gibi sevap kazanır. (Mişkatul Envar)
21- Kim Kadir gecesinde 2 rekât namaz kılıp her rekâtında Fatiha’dan sonra (zamm-ı sûre olarak) 8 kere İhlâs sûresini okursa, ALLAH o namazın her bir rekâtı için 800.000 melek yaratır. O melekler ibadet ederler sevabı o kimseye yazılır. (İmam-ı Gazzali)
22- Tesbih namazı kılınır. Bu namazı kılanın, evvelki (geçmiş) ve sonraki (gelecek); eski ve yeni; hataen ve kasten; büyük ve küçük; gizli ve açık bütün günahları bağışlanır. (Ebu Davud – İbni Mace – Tirmizi – İbni Huzeyme sahihinde – Taberani – Darekutni – Beyhaki – İbni Hibban – Hakim –İbni Hacer el-Askalani – Ebu Nuaym – Münziri – Süyuti)
23- Kadir gecesini ibadetle geçireni ALLAH cehennemden azat eder ve bol mükâfatlar ihsan eder. (Ebu Nuaym)
24- Kadir gecesi yapılan dualara melekler âmin derler. (Beyhaki – Münziri)
25- Kadir gecesi dört sınıf insan hariç bütün müslümanlar affedilir. O dört sınıf şunlardır:
1) İçki içmeye devam edenler (Kadir gecesi tevbe ederse o da affolunur)
2) Anne ve babasına isyan edip haklarına riayet etmeyenler
3) Sıla-i rahimi kesenler (akrabalarıyla ilişkilerini kesenler)
4) Müslüman kardeşine üç günden fazla küs duranlar (Beyhaki – Münziri – İbni Hacer El-Heytemi – Süyuti)
26- Kim abdest alır, 2 rekât tevbe namazı kılar ve peşine istiğfarda bulunursa günahları affedilir. (Terğib – Şir’atul islam) * Tevbe namazı sabah namazı gibi kılınır.
27- Kadir Günündeki amel Kadir Gecesindeki amel gibi (sevap)dır. Zira günü gecesi, gecesi de günü gibidir. (Kaynak: İbni Ebi Şeybe; el-Musannef)
https://www.facebook.com/HUDAVERDI.ORNEKAL.DERNEGI.IZMIR/
——-
Efendimiz Sâllallahu Aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Kadir Günündeki amel Kadir Gecesindeki amel gibi (sevap)dır. Zira günü gecesi, gecesi de günü gibidir. (Kaynak: İbni Ebi Şeybe; el-Musannef)
—