KUR’ÂN-I KERIM HATMİ ve Zamansız Mukabele

KUR’ÂN-I KERIM HATMİ
~~~~~~
Hatm ve hitâm sözlükte “örtmek, mühürlemek, bir şeyi tamamlayıp sonuna ulaşmak” gibi mânalara gelir.

Terim olarak ise Kur’ân-ı Kerim’i, Fatiha suresinden Nâs suresine kadar tamamını yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye “hatim” denir.. Kur’ân-ı Kerîm’i hatmetmek sünnettir.

Cebrail (a.s.) her yıl Ramazan ayında, her gece gelir, Ramazan’ın sonuna kadar Kur’ân-ı Kerîm’i Peygamber Efendimizle (s.a.v.) mukabele eder; yani o okur. Peygamberimiz dinler, Peygamberimiz okur, Cebrail (a.s.) dinlerdi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) dünyâdan âhirete. irtihal buyurdukları sene, bu mukabele iki kere yapılmıştı

İmâm-ı Azam (r.h.) “Bir kimse senede iki defa Kur’ân-ı Kerîm’i hatmederse hakkını vermiş olur.” buyurmuştur.

Kur’ân-ı Kerîm’i hatmederken, Vedduhâ Sûresi’nin sonunda “Allâhü Ekber! Lâ ilahe illâllâhü vallâhü ekber” diyerek tekbîr getirmeye başlamak ve sonuna kadar her sûrenin sonunda da tekbîri tekrarlamak sünnettir.

İhlâs Sûresi’ni üç kere okuduktan sonra Felak ve Nas Sûreleri okunur. İhlâs Sûresi Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birine denk olduğu için, üç defa okunduğu zaman bir Kur’ân sevabına nail olunur.

Hatimden sonra hemen diğer hatme başlamak da sünnettir. Übeyy ibni Ka’b (r.a.) “Peygamberimiz (Kul eûzü bi Rabbinnâs) sûresini okuyunca, Fâtiha’dan başlar ve Bakara sûresinin (Ve ülâike hümü’l-müflihûn) âyetine kadar ilk beş âyetini okuduktan sonra hatim duasını yapardı.” demiştir. Bir kimse “Yâ Resûlallâh! Hangi amel Allah’a daha sevgilidir?” diye sormuştu. Peygamberimiz “Konup göçenin ameli!” buyurdu. “Konup göçen ne demektir?” diye sordu. Peygamberimiz “Kur’ân-ı başından sonuna kadar okuyan kimsedir ki, ne zaman sonuna kadar okusa, hemen baş tarafına geçip yeniden okumağa başlar.” buyurdu.

Hatimden sonra duâ etmek de sünnettir. Peygamber Efendimiz “Kuranı hatmeden kimsenin duası kabul olunur.” buyurmuştur. Enes b. Mâlik de (r.a.) Kur’ân’ı hatmettiği zaman ailesini (ve dostlarını) toplar ve duâ ederdi…

Zamansız Mukabele
~~~~
Mukabeleye ne zaman başlamak gerekir?

Mukabele Ramazan ayına mahsus bir sünnettir.

Ramazan ayı girmeden mukabele okumaya başlamak sünnete aykırıdır.

Erken bitirebilmek veya Kadir Gecesi’ne yetiştirebilmek için Ramazandan önceki günlerde başlamayı tercih etmemek gerekir.

Madem ki bir sünneti uygulayacağız, bunu sünnete muhalefet ederek uygulamış olmayalım. Muhammed gürbüz hoca sayfası

Okunan Hatmi Şerifleri, Sure-i Şerife’leri ahsen-i kabul ile kabul eyle yâ Rabbi!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hatimden sonra, okunması şart olan belli dua yoktur. Herkes ihtiyacına göre dua eder. Hep aynı duayı okumak da uygun değildir. Ne istediğini şuurlu olarak bilmek gerekir. Ne istediğinin farkında olmadan dua etmek uygun olmaz. Belli şeyleri ezberleyip, şiir okur gibi dua etmek mekruhtur. Dua, uyanık kalb ile ve sessiz yapılmalı!

Mesela şöyle dua edilebilir:

Ya Rabbi, rıza-ı şerifin için okumuş olduğum Kur’an-ı kerimden hasıl olan ecir ve sevabı evvela, sevgili ve şerefli Peygamberimiz Muhammed aleyhisselamın aziz, mübarek ve muazzez ruh-u şerifelerine, 

Ve bütün Peygamberlerin (aleyhissalatû vesselam) aziz, mübarek ve muazzez ruh-u şerifelerine, 

Ve bütün Eshab-ı kiramın, Ehl-i beyti nebevinin ve ezvac-ı tahiratın, hassaten Hazret-i Ebu Bekri Sıddıkın, Hazret-i Ömer-ül Farukun, Hazret-i Osman-ı Zinnureynin, Hazret-i Ali-yüI Mürtezanın ve Aşere-i mübeşşerenin, Eshab-ı Bedir’in ve Eshab-ı Uhud’un ve Biat-ı Rıdvanın ve Hazret-i Âişe-i Sıddıka validemizin ve Hazret-i Hadice-tül kübra validemizin ve Hazret-i Fatıma-tüz Zehra validemizin, sevgili Peygamberimizin mübarek annesi Hazret-i Âmine ve mübarek babası Hazret-i Abdullah’ın ve Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin’in aziz, mübarek ve muazzez ruh-u şerifelerine

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s