KAZA NAMAZININ DELİLİ NEDİR? KAZA NAMAZI VAR MIDIR? VAKTİNDE KILINMAYAN NAMAZ DAHA SONRA KAZA EDİLDİĞİNDE, NAMAZI KAZAYA BIRAKMA GÜNAHI DA AFFEDİLMİŞ OLUR MU?/KAZA NAMAZI HAKKINDA… (İbn Abidin, a.y.){Özür olmadan namazı kazaya bırakmak, Kaza namazlarını kılmakta acele edilmesi hakkında, Kaza namazı ve tevbe, Kazaya kalmış namazlar (Kaç rekat olduğu bilinemiyorsa)}

KAZA NAMAZLARI

Bir günlük kaza (namazı) kılmaya niyet eden bir kardeşimiz ilk önce ezanını okur, ondan sonra bütün farzlara (kazaya kalmış olan her bir namazı için) ikâmet getirir. Ve sonunda en son namaz olarak da salât-ı vitr’i kılar ve böylelikle bir günlük namazını kaza etmiş olur. Ellerini açtığı zaman: “Ya Rabbi! Gaflet etmişim, bunu vakti vaktince kılmamışım, şimdi kılıyorum, bu (kıldığım) kaza (namazları)mı sen ne olur edâ (vaktinde kılınan namaz) gibi kabul et.” diyerekten kusurunu itiraf eder, edâ gibi kabul edilmesini de Cenâb-ı Hakk’tan rica eder. (HASAN BURKAY kuddise sirruhu)

Hanım kardeşler ezan ve kamet okumazlar. Bir de şu var ki; namazı kazaya bırakmak ayrı günahtır, vaktini tehir edip geciktirmek ayrı günahtır. Öyleyse kişi namazını kaza ettikten sonra, vaktini geciktirdiği için ayrıca tevbe etmelidir.

——

KAZA NAMAZI OLANLARIN NAFİLE NAMAZI KILMALARI HAKKINDA…. Namaz borcundan bir an evvel kurtulmak için, hakkında Peygamberimiz (asv)’in hadisi bulunmayan nâfile namazların yerine kaza kılmak daha isabetli olur. Ancak, Hanefî mezhebine göre, hakkında hadis bulunan nafile namazların yerine kaza kılmak uygun değildir. Bu hususta Hanefî fıkıh kitaplarında şu hüküm yer alır:
“Kazaya kalmış namazları kılmak, nafile namaz kılmaktan çok daha ehemmiyetli ve çok daha uygundur. Fakat beş vakit namazın sünnetleri, kuşluk, tesbih, tahiyyetü’l-mescid ve evvabin namazı bundan müstesnadır. Yani bu sünnet ve nafileler, kaza namazları için terk edilmezler.”(Mevlânâ eş-Şeyh Nızâm. el-Fetâvâl-Hindiyye, 1/125; İbni Âbidin. 1493; el-Mezahibü’l-Erbaa, 1:492; Halebî-i Sağîr, s.349).

Hiçbir özür olmadan namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Kişi namazı kılmamakla onu terketmiş olur. Kaza etmesiyle terketmenin günahını kaldırır. Sonraya bırakmanın günahı kalkmaz. O, ancak tövbe etmekle kalkar. (İbn Abidin, a.y.)
Üzerinde kaza namazı olan kişilerin bu namazların kazalarını acele olarak yapmaları vaciptir. Çoluk çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak gibi özürler sebebiyle kaza namazlarının tehir edilmesi caizdir. Yani; çoluk çocuğun nafakasını temin ettikten sonra kalan vakitleri kaza namazlarını kılmaya ayırmalı ve bu sorumluluktan bir an önce kurtulmalıdır. Hiçbir özür olmadan namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Kişi namazı kılmamakla onu terketmiş olur. Kaza etmesiyle terketmenin günahını kaldırır. Sonraya bırakmanın günahı kalkmaz. O, ancak tövbe etmekle kalkar. (İbn Abidin, a.y.)
Alıntı
Hiçbir özür olmadan namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Kişi namazı kılmamakla onu terketmiş olur. Kaza etmesiyle terketmenin günahını kaldırır. Sonraya bırakmanın günahı kalkmaz. O, ancak tövbe etmekle kalkar. (İbn Abidin, a.y.)
Vaktinde kılınmayan bir farz namaz her ne kadar kaza edilmekle borçtan kurtulunmuş olunsa da, işlenen günah için ayrıca tövbe istiğfar edip, Allah’tan af dikmek lâzımdır. Bunun için hem kaza, hem de tövbe edilmelidir.
Alıntı
Kazaya kalmış olan namazların kaç vakit olduğunu kesin olarak bilemeyen kimse, galip tahminine göre hareket eder. Sayı bakımından tam bir tahmin yapamıyorsa, üzerinde kaza namazı kalmadığı kanaatine varıncaya kadar kılar. Alıntı

https://mektebun.com/2022/06/01/kaza-namazinin-delili-nedir-kaza-namazi-var-midir/

KAZA NAMAZININ DELİLİ NEDİR? KAZA NAMAZI VAR MIDIR? VAKTİNDE KILINMAYAN NAMAZ DAHA SONRA KAZA EDİLDİĞİNDE, NAMAZI KAZAYA BIRAKMA GÜNAHI DA AFFEDİLMİŞ OLUR MU?/KAZA NAMAZI HAKKINDA… (İbn Abidin, a.y.){Özür olmadan namazı kazaya bırakmak, Kaza namazlarını kılmakta acele edilmesi hakkında, Kaza namazı ve tevbe, Kazaya kalmış namazlar (Kaç rekat olduğu bilinemiyorsa)}” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s