Kandil gecelerinin ihyası hususunda ulema bir takım yapılması kolay, sevabı büyük ameller tavsiye etmişlerdir. Bazıları şunlardır:
1- Ayete’l-kürsi okumak. Çünkü Kur’an ayetlerinin en faziletlisi olduğuna dair hadis-i şerif mevcuttur.
2- Amene’r-Rasulü’yü okumak. Çünkü gece Amene’r-Rasulü okuyana bunun, o gece ibadet olarak yeteceğine dair hadis-i şerif mevcuttur.
3- Zilzal suresini okumak. Çünkü Zilzal suresinin Kur’anın yarısına denk olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir.
4- Kafirun suresini okumak. Çünkü Kafirun suresinin Kur’anın dörtte birine denk olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir.
5- İhlas suresini okumak. Çünkü İhlas suresinin Kur’anın üçte birine denk olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir.
6- Yasin suresini okumak. Çünkü Yasin suresinin Kur’anın kalbi olduğu ve ne için okunursa onun için olacağı hadis-i şerifte bildirilmiştir.
7-Estağfirullah, Sübhanallah, Elhamdülillah, la ilahe illallah ve benzeri zikirlerle meşgul olmak. Faziletleri saymakla bitmez.
8- Efendimiz sallallahu aleyhi ve selleme bol bol salavat getirmek. Faziletleri ma’lumdur.
9- Kendisine, yaşayan ve ölmüş olan akrabalarına ve yakınlarına duada bulunmak.
10 Ümmet i Muhammedin Sallallahu aleyhi vesellem salah-ı hale erişebilmesi, sıkıntılı durumlarından ve zulümlerden kurtulması için dua etmek.
11- Az-çok demeden gücü nisbetinde sadaka verip fakirleri sevindirmek.
12- Kendini günahlardan korumak.
13- Yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmak gecenin ihyası için yeterlidir. “Kim yatsıyı cemaatle kılarsa gecenin yarısını, sabahı cemaatle kılan diğer yarısını ihya etmiştir.” (bu erkekler içindir. Hanımlar tam namaz vaktinde evlerinin en kuytu köşelerinde bu namazları kıldıklarında aynı fazilete erişirler inşaallah)
14- Yatsı namazının son sünnetini 4 rekat olarak kılmanın Kadir gecesini ihya sevabı olduğu hadis-i şerifte bildirilmiştir. (ikindinin sünneti gibi kılınır.)
15- Kim abdest alır, 2 rekât tevbe namazı kılar ve peşine istiğfarda bulunursa günahları affedilir. (Terğib – Şir’atul islam) Tevbe namazı sabah namazı gibi kılınır.
16- Tesbih namazı kılınır. Bu namazı kılanın, evvelki (geçmiş) ve sonraki (gelecek); eski ve yeni; hataen ve kasden; büyük ve küçük; gizli ve açık bütün günahlarını bağışlanır.
(Ebu Davud İbni Mace – Tirmizi – İbni Huzeyme sahihinde – Taberani – Darekutni – Beyhaki- İbni Hibban – Hakim – İbni Hacer el-Askalani – Ebu Nuaym – Münziri – Süyuti)