BUNLARI YAPAN BİR İNSANLA BUNLARI YAPMAYAN İNSANIN ALLAH KATINDAKİ FARKINI VARIN SİZ DÜŞÜNÜN.!!!

⁉️İSTİRHAM EDİYORUM, LÜTFEN LÜTFEN KARDEŞLERİM! EMEK VERİP HAZIRLADIK, BİR KAÇ DAKİKANIZI VERİP AŞAĞIDAKİ HER OKUDUĞUMUZ ŞEYLERLE İLGİLİ AÇIKLAYICI BİLGİLERİ OKUYUN, EMİNİM ÇOK FAYDALI OLACAK.

BUNLARI YAPAN BİR İNSANLA BUNLARI YAPMAYAN İNSANIN ALLAH KATINDAKİ FARKINI VARIN SİZ DÜŞÜNÜN.!!!

BU ZİKİRLER NAMAZIN İÇİNDEKİLERDİR. NAMAZ ÖNCESİ VE SONRASI ZİKİRLERİ,

TESBİH, SALAVATLARI ORTALAMA İNSAN ÖMRÜYLE HESAPLASAK, NASIL BİR SONUÇ ÇIKAR BİR DÜŞÜNÜN… RABBİM NAMAZI DOSDOĞRU VE HAKKIYLA KILANLARDAN EYLESİN…AMİN ECMAİN

Bir Günlük Namazın Kazandırdıkları!

▪️Günde 40 rekat namaz kılıyoruz. Bu 40 rekatın 17’si farz, 3’ü vâcib, 20’si sünnettir.

▪️Bir senede 14.600 rekat namaz kılıyoruz.

▪️Ramazan’da 600 rekat teravih namazı kılıyoruz.

▪️Toplam bir yılda 15.200 rekat namaz kılmış oluyoruz.

▪️Akşam namazından sonra kılınan evvabin namazı, kuşluk vaktinde kılınan duha namazı, gece kılınan teheccüt namazı gibi nâfile namazlar; 15.200 rekat sayısı dışındadır.

▪️Namaz kılan bir mümin bir günlük namazında neyi, ne kadar zikrediyor; hiç düşündünüz mü? Gelin ortalama bir rakam çıkaralım:

5 vakit namaz kılan bir mümin günde;

▪️40 “BESMELE” ÇEKİYOR.

▪️40 “FÂTİHA” OKUYOR.

▪️80 KEZ Rabb’imizin “ER-RAHMÂN” ismini söylüyor.

▪️80 KEZ “ER-RAHÎM”,

▪️213 KEZ “ALLÂHU EKBER”,

▪️120 KEZ “SÜBHÂNE RABBİYE’L AZÎM”,

▪️240 KEZ “SÜBHÂNE RABBİYE’L ÂL” DİYOR.

▪️15 KEZ “SÜBHÂNEKE” OKUYOR.

▪️40 KEZ “SEMİ’ALLÂHU LİMEN HAMİDEH”,

▪️40 KEZ “RABBENÂ LEKE’L-HAMD” DİYOR

▪️40 KEZ “ÂMİN. YÂ RABBÎ, DUÂMI KABUL ET” DİYOR.

▪️33 KEZ “ZAMM-I SÛRE” OKUYOR.

▪️21 KEZ “ETTEHİYYÂTÜ” İLE PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V)’E SELAM GÖNDERİYOR. ▪️21 KEZ “KELİME-İ ŞAHÂDET” GETİRİYOR.

▪️26 KEZ OMUZUNDAKİ MELEKLERE VE YANLARINDAKİ MÜMİNLERE SELÂM VERİYOR.

▪️13 KEZ “ALLÂHUMME ENTE’S-SELÂMU VE MİNKE’S SELÂMU TEBÂREKTE YÂ ZE’L-CELÂLİ VE’L İKRÂM” DİYOR.

▪️13 KEZ “RABBENÂ ÂTİNA”,

▪️13 KEZ “RABBENÂĞFİRLİ” OKUYOR.

▪️15 KEZ “ALLÂHUMME SALLİ” SALAVÂTI’NI,

▪️15 KEZ “ALLÂHUMME BÂRİK SALAVÂTI’NI” OKUYOR.

▪️15 KEZ “EÛZÜ BESMELE” ÇEKİYOR. (“Eûzübillâhimineşşeytânirrâcîym” diyerek şeytanın şerrinden Allah’a sığınıyor.)

❗️Namaz ayrıca Allah’ın iyiliklerine teşekkür, Allah’ın cennetine ve cemaline kavuşturan bir ibadettir. Namaz, insanın Allah’la buluştuğu ve konuştuğu andır.

Namaz kılan bir mümin bir günlük namazında neyi zikrediyor; manaları nedir?

▪️BESMELE; Besmele, “Bismillahirrahmanirrahim” ayeti mealince Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla, esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla demektir. Besmele, Allah’ı anmaktır. O’nun ismi ile başlamaktır.

▪️FÂTİHA SÛRESİ; Fatiha Suresi, Kur’an-ı Kerim’in özeti ve mukaddimesi niteliğindedir. Farz ve sünnet olan her namazda okunur. Bu nedenle herkesin ezbere bilmesi gereken surelerden birisidir. Fatiha Süresi ile ilgili hadis kaynaklarında da çok önemli bilgiler yer alırken, günümüzde en çok okunan dualardandır.

▪️ER-RAHMÂN; Rahmân isminin tam anlamı, “insan-hayvan, mü’min-kâfir farkı gözetmeksizin her canlının her türlü rızkını veren ve onları koruyup gözeten” mânâsına gelir.

▪️ER-RAHÎM; Er-Rahim aslında rahmet eden, şefkat gösteren, merhamet eden, en iyi şekilde koruyan ve bağışlayan anlamlarına gelir.

Rahîm isminin tam anlamı; iradelerini hayra, doğruya, güzele yönlendiren bahtiyar kullar için, ikinci yaratılışta, sonsuz lütuflar, nimetler, ikramlar verileceği müjdesini taşır.

▪️ALLÂHU EKBER; Allahu ekber; “Allah tek büyüktür. Allah en büyüktür, her şeyden büyüktür, üstündür, uludur, azametlidir.” anlamına gelir.

▪️SÜBHÂNE RABBİYE’L AZÎM; “Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır.” anlamına gelmektedir.

▪️SÜBHÂNE RABBİYE’L ÂLÂ; “Yüce olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır.” anlamına gelmektedir.

▪️ SÜBHÂNEKE DUÂSI; “Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.”

▪️SEMİ’ALLÂHU LİMEN HAMİDEH; “Allah kendine hamd edeni işitir.” anlamına gelmektedir.

▪️ RABBENÂ LEKE’L-HAMD; Rabbenâ ve lekel hamd Anlamı: “Rabbimiz, hamd sanadır.”

▪️ÂMİN. YÂ RABBÎ, DUÂMI KABUL ET;

Amin ya Rabbim, “Rabbim! Tövbemi kabul et, günahımı temizle, duamı kabul buyur, delilimi sabit kıl, dilimi doğru yap, kalbime hidayet ver, göğsümün kin ve hasedini çıkar.” (Tirmizî, Deavât, 114)

▪️ZAMM-I SÛRE; Zammı sure; namaz kılarken Fatiha’dan sonra okunan, kısa surelere denir. Zammı sure olarak genellikle Kuran ı Kerim’in son kısmında olan, kısa sureler okunmaktadır. Yeterli kadar ezberi olan herkes Kuran ı Kerim’in diğer surelerinde olan ayetlerle de namazı kılabilir.

▪️ ETTEHİYYÂTÜ; Miraç gecesinde Allah (c.c) ile Peygamber Efendimiz (SAV)’in karşılıklı konuşmaları ve vahiy meleği Cebrail (a.s)’ın da bu konuşmaya eşlik ettiği cümlelerden oluşmaktadır. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Miraç Gecesi huzuru ilahiye varınca hürmetinden dolayı Allah’a “Ettehıyyatü lillahi vessalavatü vettayyibatü” buyurmuş. Allah (c.c)’da ‘Habibim’ diye sevdiği Efendimiz (SAV)’i karşılayıp selamlayarak “Esselamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berekatüh” demiş, Yeniden Peygamberimiz (SAV) konuşarak “Esselamü Aleyna ve ala ibadillahissalihin” cümlesiyle Allah’ın selamına karşılıkta bulunmuş ve bu güzel konuşmaya şahit olan Cebrail (a.s) de “Eşhedü enlailahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve rasulüh” demiş ve böylelikle de Ettahıyyatü duası ortaya çıkmıştır. Özetle; Allah’ın, Peygamberimizin ve Cebrail’in ortak sözlerinden oluşmaktadır.

Manası

“Bütün duâlar, senâlar, bedenî ve mâlî ibadetler Allah Teâlâ’ya mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. (Ey Rabb’imiz)! Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.”

▪️KELİME-İ ŞAHÂDET; Kelime-i Şehadet Nedir?

Kelime-i Tevhîd, “Eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh.” sözüdür.

Kelime-i Şehadet Allâh Teâlâ’ın birliğini ve Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in Allah Teâla’nın kulu ve Rasûlü olduğunu ifâde etmektir.  İslâm’ın ilk şartı ve en özlü bir ifadesidir. Kelime-i Şehadet getiren kişi Müslüman olmuş olur.

▪️OMUZUNDAKİ MELEKLERE VE YANLARINDAKİ MÜMİNLERE SELÂM VERİYOR; Selamın manası şudur; selam veren kimse âdeta şöyle diyor:

“Benden size bir zarar gelmez. Benden taraf siz selamettesiniz. Allah’ın Selam ismine mazhar olun; selamette kalın! Melek, insan ve cin olarak sizi rahatsız edecek bir günahı, bir yanlışı yapmam. Hepimiz Allah’ın kullarıyız ve kardeşiz…”

Selam, dışarıdan gelenlerin vermesi sünnet olan bir İslam şiarıdır. Namaz müminin miracıdır. Namaz kılan mümin miraca çıkmıştır. Namazın sonuna geldiğinde miraçtan dönmüştür. Böylece dışarıdan gelen birinin konumunda olduğu için selam vermesi uygun görülmüştür.

▪️ALLÂHUMME ENTE’S-SELÂMU VE MİNKE’S SELÂMU TEBÂREKTE YÂ ZE’L-CELÂLİ VE’L İKRÂM; Sevbân radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, selâm verip namazdan çıkınca üç defa istiğfâr eder ve “Allâhümme ente’s-selâm ve minke’s-selâm tebârekte yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm: Allah’ım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın” derdi.

Hadisin râvilerinden biri olan Evzâî’ye:

– İstiğfâr nasıl yapılır? diye sorulunca:

– Estağfirullah, estağfirullah demektir, dedi. (Müslim, Mesâcid 135. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitir 25; Tirmizî, Salât 108; Nesâî, Sehv 81, 82; İbni Mâce, İkâme 32)

▪️ RABBENÂ ÂTİNA DUÂSI; Rabbena duaları (Rabbena Atina, Rabbenağfirli) namazda “kade-i âhire” yani “son oturuş” denilen kısımda Ettehiyyatü, Allahümme Salli ve Barik dualarından sonra okunur.

Bu iki duayı son oturuşta okumak sünnettir. Okumamaktan dolayı namaz bozulmaz ve okuyan mü’minler ise sünnet sevabı kazanır.

“Rabbenâ âtinâ fi’d-dünyâ haseneten ve fi’l-âhireti haseneten vekınâ azâbe’n-nâr, bi rahmetike yâ erhame’r-râhimîn.”

Rabbena Atina Duası Anlamı:

“Allah’ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik ver, ahirette de iyilik ve güzellik ver. Bizi Cehennem azabından koru.”

▪️ RABBENÂĞFİRLİ DUÂSI; “Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü’minîne yevme yekumü’l hisâb.” “Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.”

▪️ “ALLÂHUMME SALLİ” SALAVÂTI; Âyet-i kerimede buyrulur:

“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)

Ra­sû­lul­lâh -sal­lâl­lâ­hu aley­hi ve sel­lem- bu­yu­rur: “Kim ba­na bir de­fa sa­lât ge­ti­rir­se, Al­lâh o kim­se­ye on de­fâ sa­lât eder, on ha­tâ­sı si­li­nir ve on de­re­ce yük­sel­ti­lir.” (Ne­sâî, Sehv, 55)

Ebû Muhammed Ka’b bin Ucre -radıyallâhu anh- şöyle anlatır: Bir gün Resûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- yanımıza gelmişti. Kendisine: “–Yâ Resûlallâh! Sana nasıl selâm vereceğimizi öğrendik, ancak sana nasıl salavât getireceğiz?” diye sorduk. O da şöyle buyurdu:

Okunuşu:  “Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âl-i Muhammed Kemâ salleyte alâ Îbrahime ve alâ âl-i İbrahim. İnneke hamîdun mecîd.”

Anlamı: “–«Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline salât (rahmet) ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de salât et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin. Allâh’ım! (İbrâhîm’e ve) âline hayır ve bereket lutfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsân et. Şüphesiz Sen övülmeye lâyık ve yücesin!» deyiniz.” (Buhârî, Deavât 32; Tirmizî, Vitir, 20; İbn-i Mâce, İkâme, 25)

▪️ “ALLÂHUMME BÂRİK” SALAVÂTI;

“Şüphesiz Allah ve melekleri Peygambere salat ederler. Ey iman edenler! Siz de O’na tam bir teslimiyetle salat ve selam edin!” (Ahzab 56. Ayet) “Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavât edendir.” (Tirmizi, Salât 327),

Allahümme Barik Duası Okunuşu:

“Allâhumme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidun mecîd.”

Allahümme Barik Duası Anlamı: “Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.”

▪️ EÛZÜ BESMELE; İstiaze (Eûzü Okunuşu):: “Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm.”

İstiaze (Eûzü Anlamı):: “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım.”

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s