2020 yılı icin son cuma: 14 ağustos günüdür.
HİCRİ YILIN SON CUMASINDA (her cuma bu duayı okuyabilirsiniz) SAHİBİNE MUHAKKAK İCABET OLUNAN DUA İLE YAKARIŞTA BULUNALIM. UNUTMAYALIM.
Cumayı cumartesiye bağlayan gece; eski hicri yılın (zilhiccenin son gecesi) son gecesi, nafile namaz kılalım. Kazası olanlar kazaya yönelirse, gene mükafatlara nail olurlar biiznillah. Çarşamba, Zilhicce son gün. Çarşambayı perşembeye bağlayan gece; Muharrem ilk gece. Muharrem ayıda Haram aylardan. Bu ayda yapılacak çok değerli ibadetler var. Bizi takip edin. Her hicri yılbaşında olduğu gibi 1 Mülk suresi okumayı unutmayalım. Perşembe günü Muharrem ilk gün.
Zilhicce songece-gün; hicri yılın sonu.
Nafile ibadet edelim. Yılsonu duamızı okuyalım. Eski yılı bu şekilde kapatalım. Aynı şekilde ibadetle zikirle yeni hicri yıla başlayalım inşaAllah.
Zilhicce ayının son günü muhakkak oruçlu olmak lazımdır, zira geçen senenin günahlarına kefaret olur. Gecesinde ise (hicri yılın son gecesi oluyor) tesbih namazı kılınmalıdır.
● Yine bu son gece akşam ve yatsı namazı arası 10 rekat namaz kılınır;
Niyet: “Ya Rabbi, geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sadır olan isyanımı hasenata tebdil eyle. Beni hidaye-i İlahine ve Rıza-i İlahine mahzar eyle” diyerek yapılır.
Her rekatta: Sübhaneke’den sonra, 7 Fatiha, 7 Ayet-el Kûrsi, 7 İhlâs okunur. İki rekatta bir selâm verilir.
Namazdan sonra, 11 Kelime-i Tevhid, 11 İstiğfar, 11 Salavat-ı Şerife okunur.
ÖNEMLİ:
Allâh-u Teâla’nın , kulları hakkındaki yıllık hesap defteri hicri yılın başında açılıp sonunda kapatılır. Arada ne kadar günahlar işlense de Enes İbni Mâlik Radıyallâhu anh’dan rivayet edilen :
”İki yazıcı melek kulun amellerinden gece ve gündüz neleri zapt edip Allâh-u Teâla’ya O’nun teftiş makamına yükseltirler de Allâh-u Teâla amel defterinin başında ve aynı sayfanın sonunda bir hayırlı amel bulursa mutlaka Allâh-u Teâla meleklere hitaben ” Ben sizi şahit tutuyorum ki, bu kulum için defterin iki tarafı başı ile sonu arasında bulunanların tümünü gerçekten bağışladım” buyurur”( Tirmîzi, cenâiz : 9 , no : 981, 3/310 ) hadis-i şerifi mûcebince bağışlanır.
Bundan dolayı hepinizin aşağıda belirtilen tarihlerde sene sonu ve başı dualarını ihmâl etmemeniz ahiretiniz için çok büyük önem arz etmektedir. Allâh rızâsı için sizden istirhâmımız sevdiklerinizi de bu duâları okumaya teşvik ederek, onlarında senelik hesabı mağfiretle kapatmalarına ve bir yıl boyunca şeytandan korunmalarına yardımcı olmanızdır.
Şu hadis-i şerifi de unutmamalısınız ki Ebu Mes’ud el-Ensâri Radıyallâhu anh’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur :
”Kim bir hayra delâlet ederse, onun için o hayrı yapanın ecrinin bir misli vardır.”
( Müslim, imâre : 18, no : 5007 6/41 )
Bu duâların Arapça lafızlarının okunması efdal olandır. Ama okuyamayanlar bir bilene okutturup onu takip edebilirler. Buna da imkan bulamayanlar aşağıda yazılan manayı okuyabilirler. Çünkü namaz dışında Türkçe dua ve zikir caiz görülmüştür.
SENE SONU DUÂSI
Rivayet olunduğuna göre : ” Her kim zilhiccenin sonunda üç kere :
ARAPÇA OKUNUŞU :
Bismillâhirrahmanirrahim ve sallallâhu teâla alâ seyyidinâ muhammediv ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellem, Allahümme mâ amiltühü fî hâzihîs-seneti mimmâ neheytenî anhü ve lem terdahû ve nesîtühû ve lem tensehû ve halümte aleyye bağde kudratike ala ukúbetî ve deavtenî ilet-tevbeti minhü bağde cerâetî alâ mağsıyetike, Allâhumme fe innî estağfiruke minhü fağfirli vema amiltü fîhi min amelin terdahû ve vead-tenì aleyhis-sevâb, fe’es’elükallâhümme yâ kerîmü yâ zel celâli vel ikrâmi en takbelehû minni ve lâ tagda’a recâ’î minke yâ kerîmü ve sallallâhu teâla alâ seyyidinâ muhammediv ve alâ âlihi ve sahbihî ve sellem.”
TÜRKÇE ANLAMI :
”Ey Allâh ! Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden bu sene her ne yaptıysam, ben onların bir kısmını unuttum, sen ise hiçbirini unutmadım. Üstelik bana cezâ vermeye kâdirken mühlet verdin ve ben Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye dâvet ettin.
Ey Allâh ! Ben bütün bunlardan dolayı Senden mağfiret diliyorum. Beni bağışla. Ey kerem sahibi ! Ey celâl ve ikrâm sâhibi ! Senin râzı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri bu sene işlediysem, Senden dilerim ki onları kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin. Ey kerem sâhibi, kabul eyle ! Efendimiz Muhammed’e ve âl-i ashâbına salât-ü selâm eyle’ derse, şeytan : ” Biz, bir sene yorulup bu günahları işletmek için bunca zahmet çektik, o ise bir anda hepsini sildirdi” deyip yüzüne toprak saçarak kaçar.” ( Safûri, Nüzhetûl- mecâlis 1/156 Mâul avneyn nâ’tü’l bidâyât, sh : 165-166 )
SENE SONUNDA OKUNACAK SAÂDET DUÂSI
Her kim aşagğıda yazılan saâdet duâsını senenin sonunda güneş batmadan önce yirmi bir kere okursa uykuyla uyanıklık arasında bütün gizli halleri kendisine gösterilir. Vird sâhibi olan kimseler manevi mertebelerinin ne kadar yükseldiği kendilerine gösterilsin istiyorlarsa bu duâyı her gün okumalıdırlar. Bu dua şöyledir :
”Rahmân ve Rahim olan Allâh’ın adıyla ! Yâ Rabbi ! Bana mukaddes nurlarını müşâhede edebilme hâlini ihsân eyle, beni ünsiyetinin güçlü cezbelerinin zuhûruyla teyid eyle ki, bu sayede ben isimlerinin kazandıracağı marifetlerin tecellîlerinde dönüp dolaşabileyim.
Yâ Rabbi ! Sen beni Senin müşâhede edilebileceğin meşhed ( gösterge ) lerde bulunan varlığının sırlarının ta kendilerine vâkıf kıl ki, onlar sayesinde ben Mülk ve Melekût âlemlerine tevdi etmiş bulunduğun sırları müşâhede edebileyim, kudretinin Lâhut ve Nâsût âlemlerinde bulunan âyetlerinin şâhit ( gösterge ) lerine nasıl nüfûz ettiğini ayan beyan görebileyim.
Sen bana umûmi hikmetler içerisinde öyle bir mârifet nasb et ki, mevcûdat ta gizli olan inceliklerden haberdâr olmadığım bir mâlumât kalmasın. İman hakikatlerini idrâke mâni olan karanlıkları benden gider, kalplerde ve ruhlarda bulunan sevgi-dostluk, hidâyet-irşâd güzelliklerini bana yakın et. Zirâ seven de, sevilen de, arayan da, aranan da ancak Sensin.
Ey kalpleri dilediği tarafa çeviren ! Ey sıkıntıları açan ! Ey şaşkınlara yol gösteren ! Ey yardım isteyenlerin imdâdına kavuşan ! Bütün gayıpları hakkıyla bilen ancak Sensin. Benim de, her şeyin de Rabbi ancak Sensin. Ey Allâh ! Bizi insanlar arasında aldatılmış kimseler yapma, hizmetinden mahrum ve uzak bırakma, nimetlerinle helâke çekilen kimselerden eyleme, dünyada düşmanları tarafından yenilen ve din karşılığında dünya malları yiyen bedbahtlardan eyleme. Allâh-u Teâla mahlûkatının en hayırlısı olan Muhammed Sallallâhu aleyhi ve sellem’e ve âl-i ashâbının cümlesine salât eylesin ! Ey acıyanların en merhametlisi ! Rahmetinle muâmele eyle. Bütün hamdler âlemlerin Rabbi olan Allâh’a mahsustur.” ( Muhammed ibni hatiruddin, el-cevahiru’l hams, sh : 64-65 )
Kaynak: Lalegül Dergisi