Oruçlu olalım, bu mübarek günü atlamayalım!…
Terviye günü
Arefe
TERVİYE GÜNÜ: ZİLHİCCENİN 8.GÜNÜ YANİ AREFEDEN BİR ÖNCEKİ GÜN (çok kıymetli bir gün)
Peki neden böyle denmiştir.
Terviye kelimesinin anlamı nedir.
Bu güne neden terviye günü denmiştir.
İşte cevabı:
terviye:
1) iyiden iyiye, derîn derin düşünme.
2) suya kandırma.
Yevm-i terviye, Yevm-Ct-terviye :
zilhicce’nin sekizinci günü, arefeden evvelki gün. [hacıların o gün suyu olmıyan “Mînâ”ya gittikleri gün olup, gitmezden önce nefisleriyle binek hayvanlarını suya kandırdıkları veya Hz. İbrahim’in kesilme rü’yâsını o gece görüp, gündüz gereği gibi derin derin düşündükleri için bu ad verilmiştir]
Ayrıca;
Terviye, tefekkür mânâsına da kullanılmaktadır.
İbrahim aleyhisselâm, Zilhicce ayının 8. gecesi, rüyâsında “Kendi oğlunu keser hâlde” gördü. Sabah olunca, “Rüyâ şeytanî midir, Allah tarafından mıdır?” diye terviye ve tefekküre dalıp, o günü tefekkürle geçirdi. Arefe gecesi olduğunda kendisine; “Emrolunduğun şeyi yerine getir!” buyurulunca, Allahü teâlâ tarafından olduğunu bildi.
Bildiği için o güne, bilmek anlamına gelen Arefe, dendi.
Arefe, Zilhicce’nin 9. günüdür. Başka günlere Arefe denmez. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki: “Bir Müslüman, Terviye günü (Arefe gününden bir önceki gün, yani yarın) oruç tutarsa ve günâh söylemezse, Allahü teâlâ, onu elbette Cennete sokar.” “Rahmet kapıları 4 gece açılır. O gecelerde yapılan duâ, tevbe red olmaz. Ramazan ve Kurban bayramının 1. geceleri, Berât gecesi ve Arefe gecesidir.”
Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir. Terviye günü oruç tutmak çok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen müslümanı elbette Cennete koyar.) [Ramuz]
(Terviye günü oruç tutmak, bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve cihad için gönderilen bin ata bedeldir.) [Ebulberekat]