2022 yıl için/29 haziran çarşambayı-30 haziran perşembeye bağlayan gece giriyor. 1443 Hicri yılının son ayı. Zilhicce de haram aylardan. Zilhicce de; ilk 9 gün oruç, 10 mübarek gece var. Kurban kesilen, hac yapılan aydır. 8. Gün TERVİYE GÜNÜ, 9. Gün AREFE GÜNÜ, 10. Gün KURBAN BAYRAMI İLK GÜN.
❗️🔹7 Temmuz Perşembe günü terviye günü yani Zilhiccenin sekizinci günü.
❗️🔹8 Temmuz Cuma günü arefe günü yani Zilhicce Ayı’nın dokuzuncu günü.
❗️🔹9 Temmuz cumartesi günü kurban bayramızın birinci günü
▪️Zilhicce son gece 28 temmuz perşembeyi 29 temmuz cumaya bağlayan gece.
▪️Zilhicce son gün 29 temmuz 2022 cuma günü (1443 Hicri yıl sonu)
▪️Muharrem ilk gece 29 temmuz cumayı 30 temmuz cumartesiye bağlayan gece.
▪️1444 Muharrem ilk gün 30 temmuz 2022 cumartesi (hicri yılbaşı).
ZİLHİCCE YAKLAŞIYOR!…
Zilhicce orucu, Zilhicce ayının başlamasıyla başlar 9. gün dahil olmak üzere oruç tutulur.
Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır.
(Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.) [T. Gafilin]
Zilhicce ayında ve Arefe gününde oruç tutmanın fazileti nedir?
Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.
Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).
—
Hanefi mezhebine göre kaza namazı ya da orucu olan nafile oruç tutabilir veya namaz kılabilir. Kazaları da yapmak şartı ile. Dolasıyla kaza orucu varken başkasını yapamaz diyemeyiz. Kazayı da yapacak, nafileyi de tutacak.
Tutulan kaza oruçları Ramazan-ı Şerif’teki eksikleri tamamlamak içindir. Zilhicce, Muharrem ayı oruçları vb. ise Ramazan orucundan farklı birer nafile ibadettir. Dolayısıyla tutulan kaza oruçları nafile oruç yerine geçmez. Kaza orucu bulunan kimselerin de mübarek günlerde nafile oruç tutması mümkündür.
Üzerinde Ramazan ayından kazaya kalmış oruç bulunan kimsenin nafile oruç tutması mekruh değildir. (Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam Ansiklopedisi)
—-
Kaza ve nafile oruçları ayrı ayrı tutmak gerekir. Bir oruca hem kaza hem de nafile adıyla niyet edilmez.